PROGLAŠENJE PRIRODNE NEPOGODE

Ovim putem prenosimo kratko priopćenje sa izvanredne koordinacije gradonačelnika i načelnika sa županom po pitanju prirodne nepogode koja je zahvatila našu županiju jučer u večernjim satima.

Sa sutrašnjim danom ići će proglašenje prirodne nepogode od strane župana za cijelo područje županije, one općine i gradovi koji ne budu imali potrebe za prijavom u Registar štete (jer su im štete manje od 30%), iste neće morati unositi u sustav.

Od navedenog datuma, općinska povjerenstva za prirodnu nepogodu dužna su sastati se i napraviti procjenu šteta, te imaju 8 dana da prijave štete na usjevima i infrastrukturi unutar Registra šteta.

Upravni odbor za poljoprivredu poslat će obrasce troškovnika materijala i radova na građevinskim objektima, zajedno s tržišnom cijenom pojedinog građevinskog materijala.

OBAVEZNO je izvršiti fotodokumentaciju na svim oštećenim objektima/usjevima te ovim putem POZIVAMO mještane na ispomoć oko fotodokumentiranja navedenih šteta kako bi navedeno mogli unijeti u Registar.

Općinski načelnici i gradonačelnici trebaju prve procijenjene troškove šteta na zgradama javne namjene (općine, škole, domovi zdravlja, vrtići i sl.), gospodarske i/ili poljoprivredne namjene (silosi, gospodarske zone, firme, farme, itd.), infrastrukture (rasvjetna tijela, dalekovodi i sl.), privatnim zgradama (zgrade, osobne kuće i sl.) te poljoprivrednim usjevima (specificirati kulturu i postotak štete) dostaviti čim prije potpisane i ovjerene. Navedeni dopisi služit će kao pravovaljani dokument za potraživanje prema firmama Dilj, Vinkoprom, itd.

S obzirom na mjere propisane novom Naredbom za afričku svinjsku kugu, apeliramo da ulazak u šume i lovišta radi sanacije oštećenog drveća, na područjima koja su pogođena kugom, nije dozvoljeno neovlaštenim osobama, odnosno isto je dozvoljeno samo lovoovlaštenicima uz strogo pridržavanje propisanih biosigurnosnih mjera.

Potrebno je strpljenja i razumijevanja svih uključenih u navedeno, kao i onih najranjivijih koji su pogođeni navedenom nepogodom, kako bi pravovremeno sanirali štetu.

Skip to content