STANOVNIŠTVO OPĆINE

Prema popisu stanovništva iz 1991. općina Tovarnik ima 4240 stanovnika.
Prema popisu stanovništva iz 2001. općina Tovarnik ima 3335 stanovnika.
Prema popisu stanovništva iz 2011. općina Tovarnik ima 2792 stanovnika.

Izvješće o stanju u prostoru 2013 – 2017    Word   PDF

Odluka o sufinanciranju kupnje i gradnje prve nekretnine za stanovanje na području Općine Tovarnik

Zahtjev za sufinanciranje kupnje prve nekretnine na području Općine Tovarnik

Zahtjev za sufinanciranje gradnje prve nekretnine na području Općine Tovarnik

NASELJE: ILAČA

Ilača je naselje u sastavu općine Tovarnik u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Po procjeni u naselju trenutačno živi oko 800 stanovnika.

Nakon Domovinskog rata selo se uglavnom obnovilo. Ilačka djeca školuju se u osmogodišnjoj osnovnoj školi koja je u selu, a potom odlaze u srednju školu u Vinkovce, Vukovar ili pak neki drugi grad.

U selu postoji župna crkva Sv. Jakova, apostola u sklopu koje je i marijansko svetište Drage Gospe Ilačke “Vodica”, čije štovanje je odobrio biskup Strossmayer. Crkveni god ( kirbaj ) je 25.7. ( sv. Jakov ). Upravitelj župe i svetišta je vlč. Ivan Đakovac. Za istaknuti je svakako i godišnju proslavu svetkovine Velike Gospe, koja u Ilači svake godine okupi dvadesetak tisuća vjernika iz Hrvatske i inozemstva.

U mjestu se održava i tradicionalna manifestacija “Međunarodna smotra tradicijskih glazbala” koju svake godine organizira KUD “Matija Gubec” iz Ilače.

NASELJE: TOVARNIK

Tovarnik je naselje u sastavu općine Tovarnik u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Po procjeni u mjestu živi oko 1.500 stanovnika. Tovarnik je rodno mjesto jednog od najpoznatijih hrvatskih književnika – Antuna Gustava Matoša.

U mjestu postoji župna crkva sv. Mateja, apostola i evanđeliste, a upravitelj župe je vlč. Stjepan Vukovac. Crkveni god (kirbaj) održava se 21. 09. (sv Matej, apostol i evanđelista).

U smislu željeznice, Tovarnik je granični kolodvor sa susjednom državom Srbijom. Kao takav, važan je pogranični kolodvor na željezničkom paneuropskom koridoru X, najvažnijem željezničkom pravcu Republike Hrvatske.

Što se tiče važnijih događanja u selu koje se već tradicionalno odvijaju svake godine važno je izdvojiti kulturnu manifestaciju “Rodom Srijemci” u organizaciji KUD-a “A.G.Matoš”, malonogometni turnir pod organizacijom tovarničkog NK „Hajduk“, kulturna manifestacija “Zvuci rodnoga kraja” koju organizira Zavičajna zajednica BH Hrvata, a najpoznatija i najposjećenija manifestacija je “Tovarnički jesenski festival” koji se svake godine održava krajem rujna ili početkom listopada. Na festivalu se izlažu razni poljoprivredni i tradicijski proizvodi, a održavaju se i razna natjecanja od kojih je svakako najzanimljivije ono za najtežu bundevu.

Tovarnička djeca školuju se u osmogodišnjoj osnovnoj školi koja je u selu i koja nosi naziv po Antunu Gustavu Matošu , a potom odlaze u srednju školu u Vinkovce, Vukovar ili pak neki drugi grad.

 

PLAN PROSTORNOG UREĐENJA OPĆINE TOVARNIK

Prostorni plan i izmjene prostornog plana objavljene su u Službenom vjesniku Vukovarsko-srijemske županije te na stranici Zavoda za prostorno uređenje Vukovarsko-srijemske županije.

Prostorni plan uređenja Općine Tovarnik, 2006. godina

Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Tovarnik, 2012. godina

2. Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Tovarnik, 2016. godina

 

 

Skip to content