DAN KADA JE TOVARNIK PLAKAO

31. siječnja 2024. godine obilježena je 26. obljetnica pokopa 48 mještana Tovarnika ubijenih za vrijeme srpske okupacije tijekom Domovinskog rata.
U agresiji na Tovarnik 1991. ubijeno je 75 branitelja i civila od kojih je 48 pronađeno u masovnoj grobnici u blizini mjesnog groblja, a ostale žrtve ekshumirane su iz pojedinačnih grobova. Među žrtvama ekshumiranima iz masovne grobnice, bio je i tovarnički župnik Ivan Burik, jedini katolički svećenik ubijen u Domovinskom ratu. Sve ekshumirane žrtve zajednički su ispraćene na posljednje počivalište na groblju u Tovarniku 31. siječnja 1998. godine.
U spomen na taj tužni događaj, svake godine na današnji dan u Tovarniku se obilježava kao “Dan kada je Tovarnik plakao”.
Prigodnim programom kod spomen obilježja u središtu Tovarnika, te kolonom sjećanja do groblja Sv. Križa u Tovarniku, uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća, okupljeni Tovarničani, obitelji stradalih, članovi stradalničkih udruga, predstavnici javnih institucija i drugi, odali su počast svim žrtvama koji su dali živote za Domovinu.
Foto: Ivo Pavličić
Skip to content