„DAN KADA JE TOVARNIK PLAKAO“

U ponedjeljak, 31. siječnja u Tovarniku je svečano obilježena 24. obljetnica pokopa 48 mještana Tovarnika poginulih u Domovinskom ratu, koji su ekshumirani iz masovne grobnice i sahranjeni 31. siječnja 1998. godine na mjesnom groblju. Obljetnica se održava pod nazivom “Dan kada je Tovarnik plakao”. Obilježavanje je započelo kod spomen obilježja u dvorištu općine u centru Tovarnika. Nakon pozdrava svim okupljenima, himnu je otpjevala muška pjevačka skupina KUD-a Matija Gubec iz Ilače. Nakon himne, uvodnog govora i čitanja imena poginulih i nestalih Tovarničana, pročitani su radovi učenika OŠ Antuna Gustava Matoša iz Tovarnika te je obitelj stradalih mještana položila cvijeće i svijeće kod spomen obilježja.

Brojni mještani i gosti uputili su se zatim u koloni sjećanja prema mjesnom groblju, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Vijenac su položila izaslanstva Sabora, Vlade, zatim županije Vukovarsko-srijemske, izaslanstvo Grada Vukovara, Općine Tovarnik, te predstavnici braniteljskih Udruga Općine Tovarnik.

Molitvu na groblju te svetu misu za sve poginule i nestale u župnoj crkvi predvodio je velečasni Stjepan Vukovac, župnik župe sv. Mateja, apostola i evanđeliste.

Podsjetimo, za ubojstvo 75 mještana Tovarnika do danas nitko nije odgovarao. Ostaje nam nada da će pravda ipak biti zadovoljena, a krivci kažnjeni. Do tada, čuvajmo sjećanje i održavajmo žrtvu naših mještana živom, da ona nije bila uzaludna, već ponos i temelj naše slobode i slobode našeg Tovarnika.

 

Skip to content