RAZMJENA SJEMENA STARIH SORTI I PODJELA SJEMENA DIVOVSKIH BUNDEVA

Udruga uzgajivača tikava i egzotičnih vrsta Breskorka je u subotu 7.3.2020. godine u Vili Tovarnik održala razmjenu sjemena starih sorti povrća i podjelu sjemena divovskih bundeva “Atlantic giant” i dugačkih tikava “Hercules”. Na razmjenu se odazvalo oko 30 izlagača koji su u ponudi imali domaće sjeme starih sorti povrća: rajčice, krastavaca, paprike, salate, krumpira, luka, graha, mahuna, čičoka, ali i neke stare sorte voća kao što je jabuka, kruška, šljiva, breskva i marelica koje se odlikuju svojom otpornošću prema bolestima i ukusnim plodovima, a zanemarene su u intenzivnoj proizvodnji voća jer su zamijenjene za sorte koje su isplativije u intenzivnoj proizvodnji.

Udruga na ovaj način želi podignuti svijest građana o zdravom, odnosno ekološkom uzgoju voća i povrća koje je moguće proizvesti u vlastitom vrtu uz malo truda do kojih je nažalost sve teže doći zbog preplavljenog tržišta sa hibridima koji su prekomjerno tretirani u želji za što većom zaradom proizvođača.
Nakon razmjene sjemena održana je i redovna godišnja skupština udruge na kojoj je predstavljen financijski izvještaj i izvještaj o radu u 2019. godini, te je predstavljen plan za 2020. godinu. Nakon skupštine je nastavljeno druženje članova udruge Breskorka.

Leave a Comment

Skip to content