OBILJEŽENA 32. OBLJETNICA POGIBIJE TROJICE IZVIĐAČA 2. BOJNE 109. VINKOVAČKE BRIGADE

U organizaciji Općine Nijemci, Općine Tovarnik i Udruge veterana 109. brigade ZNG-a Vinkovci, danas je obilježena 32. obljetnica pogibije trojice hrvatskih branitelja.
Program obilježavanja započeo je kod središnjeg spomenika u centru Tovarnika, gdje su položili cvijeće i zapalili svijeće predstavnici braniteljskih udruga, predstavnici Općine Nijemci i Općine Tovarnik, predstavnici Vukovarsko-srijemske županije te obitelji poginulih branitelja. Nakon kratke molitve, program je nastavljen polaganjem vijenaca na groblju u Tovarniku te u šumi Bradarica pokraj Đeletovaca.
Na ovaj način obilježena je 32. godišnjica pogibije trojice izviđača 2. bojne 109. vinkovačke brigade. Naime, 16. travnja 1992. godine, tijekom izvidnice, trojica su dragovoljaca, Jozo Budim i Ivica Šimunić iz Tovarnika i Branko Kovač iz Đeletovaca poginula, a dvojica pripadnika specijalnih postrojbi pristiglih iz Međimurja zarobljena i nakon četiri mjeseca zatočeništva oslobođena u najvećoj razmjeni zarobljenika, u kolovozu 1992. u Nemetinu.
Pripadnici 2. bojne 109. brigade branili su Vinkovce i okolicu u Domovinskom ratu na bojišnici dugačkoj 70 kilometara duž rijeke Bosut, od Komletinaca do Vinkovaca i Jarmine te šume Durgutovice na zapadu. Ova vinkovačka brigada je prva pričuvna brigada u Republici Hrvatskoj i kroz njezine postrojbe prošlo je više od 9.600 pripadnika, od kojih su 202 poginula, 640 ih je ranjeno, a 24 su i danas na popisu nestalih osoba
Skip to content