USPJEŠNO ZAVRŠEN 17. TOVARNIČKI JESENSKI FESTIVAL

Proteklog vikenda, 06. i 07. listopada 2023. godine, uspješno je održan 17. Tovarnički jesenski festival. Dvodnevno događanje okupilo je veliki broj posjetitelja koji su mogli uživati u bogatom programu.

Prvog dana ovogodišnjeg Festivala održan je 16. Gospodarski forum Vukovarsko-srijemske županije koji su uz Općinu Tovarnik organizirali RA TINTL, LAG Srijem, Općina Lovas, Vukovarsko-srijemska županija i RA Vukovarsko srijemske županije. Tema foruma bila je „Perspektiva Vukovarsko-srijemske županije u novom financijskom razdoblju od 2021.-2027. godine“, a predvodili su je brojni istaknuti panelisti.

U popodnevnim satima posjetila nas je ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać koji su, nakon razgovora s predstavnicima Općine o aktualnim temama iz poljoprivrede, obišli sajamski prostor.

Tijekom večeri posjetitelji su imali priliku uživati u kulinarskom specijalitetu šaran na rašljama te u koncertu Slavonskih lola.

Drugi dan Festivala započeo je dolaskom brojnih izlagača i natjecatelja koji su se pripremali za tradicionalno natjecanje u pripremi pekmeza i kuhanju graha. Nagrada za najbolji pekmez pripala je Udruzi žena Tovarnik, dok je nagradu za najbolji grah osvojio Moto klub Vukovar.

Najzanimljiviji dio svakako su bile bundeve i tikve koje su rekordnim veličinama iznenadile brojne posjetitelje. Tako je ove godine najtežom bundevom od 982,40 kg, proglašena ona koju je uzgojio Ivica Ribarić iz Kozarca. Najdužu tikvu, dugu 308,50 cm uzgojio je Dušan Jankov iz Novog Sada.

Ove godine vršio se izbor i za najljepši i najneobičniji oblik bundeve. Nagradu za najljepši oblik bundeve osvojila je Marija Varga iz Starih Jankovaca, dok je nagrada za najneobičniji oblik bundeve pripala Ivanu Udovičiću iz Beravaca.

Festival je svečano otvorio predsjednik organizacijskog odbora Festivala, načelnik Općine Tovarnik Anđelko Dobročinac, a svoj pozdrav posjetiteljima uputio je i župan Vukovarsko-srijemske županije, Damir Dekanić. U kulturno-umjetničkom dijelu nastupili su domaći i gostujući KUD-ovi te su uručene nagrade pobjednicima u svim natjecateljskim kategorijama.

U večernjim satima održan je koncert Zlatka Pejakovića nakon kojeg je nastupio DJ Omaks čime je završio ovogodišnji jesenski festival.

Ovim putem zahvaljujemo svim izlagačima, natjecateljima, posjetiteljima, mještanima Općine Tovarnik te ostalima koji su svojim radom i trudom doprinijeli organizaciji, a time i provedbi Festivala. Također, posebnu zahvalu upućujemo svim donatorima koji su bili pokrovitelji ovogodišnjeg Festivala.

Pozdrav do iduće godine!

Foto: Darko Kešnjer

Skip to content