DAN KADA JE TOVARNIK PLAKAO 2019.

U četvrtak 31. siječnja u Tovarniku je svečano obilježena 21. obljetnica pokopa 48 mještana Tovarnika poginulih u Domovinskom ratu,koji su  ekshumirani iz masovne grobnice i sahranjeni 31. siječnja 1998. godine, a pod nazivom “Dan kada je Tovarnik plakao, 1998. – 2019.”. Među brojnim izaslanstvima vijenac i svijeću položila su izaslanstva Predsjednice RH, Predsjednika Vlade, Predsjednika Sabora i županije Vukovarsko-srijemske. Brojni mještani i gosti nazočili su svečanom obilježavanju koje je započelo u 15:00 sati kod spomenika na kojem su ispisana imena svih poginulih mještana Tovarnika, u centru, kod zgrade Općine. Sve prisutne posebno su se dojmili radovi učenika OŠ “Antun Gustav Matoš” koji su čitajući svoje radove na temu stradanja Tovarnika, izmamili brojne suze okupljenih mještana. Nakon čitanja imena poginulih i polaganja cvijeća, kolona sjećanja uputila se ulicama Tovarnika do groblja sv. Križa gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Molitvu na groblju i sv. misu za sve poginule u župnoj crkvi predvodio je župnik župe sv. Mateja, apostola i evanđeliste, velečasni Stjepan Vukovac.

Kako se moglo čuti u uvodnom govoru bolna je činjenica da za tolike oduzete ljudske živote u Tovarniku nitko nije odgovarao. A u Tovarniku je ukupno stradalo ili nestalo čak 72 osobe, u nekim obiteljima više članova. U Tovarniku je ubijen jedini svećenik u Domovinskom ratu, velečasni Ivan Burik.

Nama koji danas živimo u svojoj slobodnoj zemlji, dužnost je i obaveza čuvati uspomenu na hrabrost i nesebičnost tih ljudi, koji su svoje živote dali za Tovarnik, za Hrvatsku. Upravo stoga Tovarnik će i dalje obilježavati ovu tragičnu obljetnicu i s tugom se prisjećati svojih poginulih i nestalih mještana.

 

 

Leave a Comment

Skip to content