Održana završna konferencija projekta centrikomNET

U organizaciji Razvojne agencije Žepče i uz podršku partnera na projektu 21. srpnja 2022. godine održana je završna konferencija projekta centrikomNET koja je okupila predstavnike lokalnih i regionalnih vlasti. znanstvene zajednice, MSP-a i poduzetničkih potpornih institucija.

Konferencija je ujedno bila i prilika da partneri dan prije rezimiraju postignute rezultate, revidiraju potrebe i naprave plan za nadolazeće pozive.

Na konferenciji su predstavljeni postignuti rezultati, od kojih su posebno istaknuti osnivanje prvog transnacionalnog drvnog klastera i uspostava dva demonstrativno edukativna polja u Žepču i Starim Jankovcima.

Dragan Suadrević načelnik općine Stari Jankovci je kazao da je najveći benefit ovog projekta razvoj ljudskih potencijala unutar svih projektnih partnera, a isto je potvrdio i načelnik općine Žepče Mato Zovko kazavši „Sad smo se centrirali na regionalnoj mapi da budemo jedini u BiH koji će pripremati radnu snagu za naše gospodarstvo, prije svega iz drvne industrije, tekstilne industrije, poljoprivrede i turizma u ovisnosti što je tko od projektnih partnera predložio kroz projekt.“

Kroz centrikomNET svi projektni partneri su bili profilirani za određenu oblast ili sektor, tako je glavni fokus općine Žepče bio usmjeren na poljoprivredu kroz voćarstvo i proizvodnju hrane, te su osim praktičnog djela na tu tematiku bile organizirane i razne radionice i predavanja.

Cilj nam je bio da naglasimo važnost proizvodnje hrane, te da voćarstvo podignemo na jedan veći nivo s obzirom  na tradiciju koju u Žepču imamo vezanu uz voćarstvo. Radili smo i na povezivanju poljoprivrede s okolišem što planiramo potencirati i u narednom periodu, a svakako nam je cilj raditi na stvaranju održive poljoprivrede koja je budućnost i koja podrazumijeva obrazovanje, nove kapacitete, nove mašine i opremu koja treba da unaprijedi poljoprivrednu proizvodnju i nadomjesti nedostatak radne snage“ kazala je direktorica RAŽ Branka Janko.

Osim poljoprivrede, koja je zauzela glavno mjesto u općinama Stari Jankovci, Tovarnik i Žepče, projekt je postigao zavidne rezultate i u drvnom sektoru i turizmu, u kojima su osim promocije i uvođenja novih digitalnih tehnologija u proizvodne procese, unaprijeđeni i kapaciteti korisnika i stvoreni preduvjeti za unaprjeđenje ovih sektora.

Konferencija je ujedno bila i prilika da nazočnima jedan od korisnika projekta, Ivan Šimić, direktor tvrtke Šimić stolarija d.o.o., predstavi svoja iskustva na projektu, koji je tim povodom izjavio: „Obuke i tehnička pomoć koje smo dobili kroz projekt su nam omogućili da pristupimo procesu potpune digitalizacije našeg proizvodnog procesa. Kada kupac sada dođe kod nas i izrazi svoje želje, mi to pretvorimo u 3D sliku koja prikazuje sve detalje finalnog proizvoda, te vrši potrebne izračune i šalje upute CNC stroju koji zatim kroji potrebne elemente za izradu finalnog proizvoda. Zahvaljujući tehničkoj pomoći kroz projekt i povećanju stupnja digitalizacije u proizvodnji, unutar tvrtke smo otvorili novo radno mjesto za 3D modeliranje i na njemu uposlili osobu sa invaliditetom koja uveliko doprinosu razvoju našeg poslovanja. Još jednom se zahvaljujemo Razvojnoj agenciji Žepče i partnerima na projektu što su nas prepoznali i uključili u projekt, te se nadamo da će i ubuduće biti još više ovakvih projekata“.

Projekt je implementiran od strane vodećeg partnera Općina Stari Jankovci sa partnerima Općinom Tovarnik, Razvojnom agencijom Žepče, Unijom poslodavaca Crne Gore i Centrom kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj, a isti je odobren u okviru drugog poziva za dostavu projektnih prijedloga u okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020., a sufinanciran je sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

Na linku u nastavku možete pogledati prilog iz emisije Federacija danas FTV-a – LINK.

Implementacija projekta započela je 01.08.2020. godine, a trajanje projekta je 24 mjeseca. Ukupan proračun je 659.563,58 €, od čega EU financira 85% dok 15% sufinanciraju partneri na projektu.

Projekt je usmjeren je na rješavanje izazova niske konkurentnosti te općenito nepovoljnog poslovnog okruženja, nedostatka kvalificirane radne snage, relevantnih kompetencija u dizajnu proizvoda, upravljanju izvozom, financijskom upravljanju i marketingu poboljšanjem pristupa relevantnim kompetencijama u programskom području kroz poboljšanje relevantne infrastrukture i usluga, programa obuke za nezaposlene tvrtke i uspostavljanje modela transnacionalnog umrežavanja, tako podižući ukupne razine osposobljenosti i mogućnosti radne snage i MSP-a.

Glavni cilj projekta je ojačati organizacije za poslovnu podršku u Vukovarsko-srijemskoj županiji (RH), Zeničko-dobojskom kantonu (BiH) i Podgorici (CG) primjenom inovativnih modela i pristupa za povećanje konkurentnosti lokalnih MSP-a.

Glavni očekivani rezultati projekta su:

  • razvijen jedan transnacionalni poslovni klaster,
  • poboljšanje poslovne kompetencije zaposlenika te nezaposlenih osoba kroz program obuke i praktičnog mentoriranja u prekograničnom području,
  • uvedene nove tehnologije i inovativna rješenja u poslovanju MSP-a kroz pilot projekte,
  • nadograđen model prekograničnog partnerstva javnog, privatnog i istraživačkog sektora za pristup i razmjenu kompetencija, iskustava i znanja za povoljno poslovno okruženje.

Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

 

 

Skip to content