Održan Forum Lokalnih akcijskih grupa

Dana 9. ožujka 2018. godine u Regionalnom poslovnom centru u Lovasu održan je Forum lokalnih akcijskih grupa Vukovarsko-srijemske županije po nazivom “Značaj i izazovi LAG-ova u lokalnom razvoju”. Pod pokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije, LAG Srijem je organizirao forum u suradnji s Razvojnom agencijom Vukovarsko-srijemske županije, Uredom za međunarodnu suradnju TINTL i Općinom Lovas.

Na forumu su se predstavili županijski razvojni dionici, gostujuće lokalne akcijske grupe i Hrvatska mreža za ruralni razvoj. Dok je glavna tema Foruma bila “Značaj LAG-ova u lokalnom razvoju”, u okviru koje su se između ostalog predstavili LAG-ovi iz Vukovarsko-srijemske županije.
Uz domaći LAG Srijem, na forumu su se predstavili i aktivno sudjelovali LAG Adrion, LAG Baranja, LAG Podravina, LAG Sjeverna Istra, LAG Papuk, LAG Bosutski niz i LAG Šumanovci. LAG-ovi su predstavili područje s kojeg dolaze, svoj rad i rezultate u proteklom razdoblju.

Također, konstruktivno se razgovaralo o problemima i poteškoćama s kojima se susreću LAG-ovi, te su se predlagala rješenja za iste. Razgovaralo se i o sljedećem programskom razdoblju te većoj ulozi LAG-ova u njegovoj provedbi, kao i o LEADER i multifondovskom pristupu za LAG-ove u Hrvatskoj.

Pored brojnih uzvanika, skupu je nazočila i državna tajnica za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede gđa. Marija Vučković, koja je upoznala sudionike s novostima iz Programa ruralnog razvoja, ali i odgovarala na brojne upite.
Uz prethodno navedeno razgovaralo se i o neravnomjernom regionalnom razvoju, problematici sustava bodovanja projekata, predstojećim natječajima, redefiniranju NUTS 2 regija te brojnim drugim temama.
Svi sudionici Foruma zajednički su donijeli zaključke, kojima se nastoji dati smjernice budućeg razvoja ruralnog područja u novom programskom razdoblju.

Leave a Comment

Skip to content