MEĐUNARODNA SMOTRA SVIRAČA TRADICIJSKIH GLAZBALA

U subotu 27. travnja u Hrvatskom domu u Ilači održana je 18. po redu “Međunarodna smotra svirača tradicijskih glazbala”.

Ova kulturna manifestacija međunarodnog karaktera jedna je od prepoznatljivijih događaja našega kraja koja njeguje i trudi se od zaborava sačuvati sviranje na tradicionalnim instrumentima. Pa se tako u Ilači i ove godine mogao čuti zvuk samice, frule, gajdi, tamburice, dvojnica, diplica duda i drugih. Posebna atrakcija ove godine bio je nastup Dubravka Lapaine iz Zagreba koji je nastupio s australskim glazbalom DIGERIDO koje je po prvi puta zasviralo u našim krajevima. Ove godine održalo se i niz popratnih sadržaja: izložba fotografija, radionica o tradicijskim glazbalima, te predstavljanje knjige Stjepana Večkovića.

Uoči nasatupa već tradicionalno ispred Hrvatskog doma upriličeno je i pečenje slanine i kobasice što je posebno razveselilo djecu, a dojam nije pokvarila niti kiša.

U službenom diju nastupili su: MPS “Lipa” iz Vinkovaca, Hrvatski gajdaški orkestar iz Zagreba, KC “Klasje” iz Privlake, HKUD “Željezničar” iz Zagreba, KUD “Seljačka sloga” iz Bogdanovaca, gajdaški orkestar “Mišina” iz Osijeka, Augustin Žigmanov iz Subotice, pučki pjesnik Đuro Đuka Kuveždić iz Ilače, ŽPS “Sremice” iz Ilače, dida Ivo Vorgić iz Tovarnika i Pero Moric iz Ilače, te gajdaški orkestar “Gajdošski trogari”  iz Slovačke, koji su dobili i najveći pljesak publike.

Ispred organizatora sve goste pozdravio je predsjednik KUD-a “Matija Gubec” iz Ilače Ivan Petričević, a u ime Općine Tovarnik zamjenik načelnice Jasmin Budinski. U ime županije Vukovarsko-srijemske sve goste je pozdravio i smotru otvorio izaslanik župana i njegov savjetnik Marinko Beljo.

Pokrovitelji smotre bili su Općina Tovarnik i županija Vukovarsko-srijemska uz brojne  sponzore.

Leave a Comment

Skip to content