Završen 13. Tovarnički jesenski festival

U subotu 6. listopada u kasnim večernjim satima koncertom Crvene jabuke uspješno je završen “13. tovarnički jesenski festival”.
Događanja su započela 5. listopada ( petak ) Gospodarskim forumom u Vili Tovarnik. Forum je imao dvije teme: Potencijali Općine Tovarnik u okviru ruralnog turizma Slavonije i Srijema, te druga tema Uzgoj češnjaka, gdje je predavanje održala prof.dr.sc. Nada Parađiković nakon kojeg je uslijedila i panel rasprava. Istoga dana održan je i koncert Opće opasnosti.

U subotu, već u ranim jutarnjim satima počeli su pristizati i izlagači, njih oko stotinu, koji su imali priliku prijaviti se za izlaganje još početkom rujna. U sklopu festivala održala su se i brojna natjecanja. U natjecanju za najbolje skuhani pekmez pobjedu s nagradom od 3.000,00 kn odnijela je Udruga žena “Tovarnik”, drugo mjesto i 2.000,00 kn osvojila je Zavičajna zajednica BH Hrvata Tovarnik, a treće mjesto i 1.000,00 kn Udruga umirovljenika Tovarnik.

Najbolji grah skuhao je Miroslav Salaić iz Tovarnika koji je osvojio 3.000,00 kn, drugo mjesto s 2.000,00 kn odnio je Marko Papić iz Vinkovaca, a treće mjesto i 1.000,00 kn KUD “Matija Gubec” iz Ilače.

Drugu godinu zaredom održava se i natjecanje za najdužu tikvu. Tu su nagrade također 3.000,00, 2.000,00 i 1.000,00 kn. Pobjednik ovog natjecanja je Đorđe Vukadinović iz Jarka s tikvom dugom 277 cm, što je i rekord festivala. Drugo mjesto s tikvom dugom 264 cm odnio je Nebojša Žunić iz Hrtkovaca, a treće mjesto s tikovom od 263 cm Slobodan Jovanović iz Tovarnika.

Najzanimljivije natjecanje festivala je ono za najtežu bundevu, a iako nije oboren rekord bundeve su bile impresivne veličine.

Ove godine najtežu bundevu od 420 kg imao je Zvonimir Tišner iz Nove Subocke koji je osvojio nagradu od 7.000,00 kn. Drugo i treće mjesto s bundevom od 340 kg i svaki s nagradom od 2.000,00 kn dijele Đorđe Vukadinović iz Jarka i Ivan Udovičić iz Beravaca.

Okupljenim gostima obratili su se predsjednik Organizacijskog odbora festivala Marinko Beljo i načelnica Općine Tovarnik Ruža Veselčić-Šijaković, a festival je prigodnim govorom otvorio zamjenik župana gospodin Josip Dabro.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su: bać Roka i did Tunja iz Otoka, pučki pjesnik Đuro Đuka Kuveždić iz Ilače, KUD “A.G. Matoš iz Tovarnika”, Zavičajna zajednica BH Hrvata iz Tovarnika, KUD “Tkanica” iz Vinkovaca, KUD “Slavonac” iz Jakšića.

Pokrovitelji nagrada bili su: Grad Zagreb, Općina Punat, Općina Jakšić, te susjedne općine Nijemci, Privlaka, Lovas, Stari Jankovci, Tompojevci, Bogdanovci, Nuštar, Andrijaševci i Ivankovo. Sponzori su bili Agro-Tovarnik d.o.o. i njihov partner Žito d.o.o. te županija Vukovarsko-srijemska, a partneri Agro-klaster d.o.o. i Poljoprivredni fakultet Osijek.

Općina Tovarnik zahvaljuje se svim djelatnicima općine, svim volonterima, udrugama i svima ostalima koji su na bilo koji način doprinijeli da se “13. tovarnički jesenski festival” uspješno završi i da i na ovaj način pošaljemo lijepu sliku iz našeg Tovarnika.

Vidimo se i dogodine.

Leave a Comment

Skip to content