Velika Gospa na “Vodici” u Ilači

U srijedu 15. kolovoza u Svetištu Drage Gospe Ilačke svečano je proslavljena svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Ovo poznato srijemsko Svetište i ove je godine pohodio veliki broj vjernika. Unatoč jakoj vrućini veliki broj hodočasnika odlučio je i ove godine doći Gospi Ilačkoj pješice, a posebno raduju hodočasničke grupe, uglavnom mladih iz Komletinaca i Nijemaca, Vinkovaca, Tovarnika te iz Iloka.

Središnje euharistijsko misno slavlje predvodio je mons. dr. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru.
Pozdravljajući sve hodočanike u svoje osobno ime i nadbiskupa mons. Đure Hranića, zahvalio je na srdačnoj dobrodošlici.
U svojoj homiliji naglasak i posebnu važnost stavio je na moljenje krunice naglasivši da „nije čudo što su vrijednost krunice shvatili, prihvatili i drugima preporučivali mnogi velikani Crkve. Od vremena sv. Dominika, koji je bio jedan od pionira molitve krunice do svetaca i crkvenih ljudi“, a spomenuo je samo neke. Sv. Franjo Ksaverski, sv. Franjo Saleški, sv. Karlo Boromejski i sv. Ivan Berchmans samo su neki od naših crkvenih velikana koji su živjeli s krunicom, a neki od njih i umrli s krunicom u ruci.
„Papa Pio V nazvao je krunicu „riznicom božanke milosti“, papa Nikola V nazvao ju je „snagom života“. Papa Lav XIII, koga zovu „papa svete krunice“ ustanovio je listopadske pobožnosti, a za vrije svoga života napisao je 34 poslanice, dekreta, enciklike o svetoj krunici“.
Spomenuo je nadbiskup u miru i brojne književnike, skladatelje državnike i vojskovođe koji su svoj životni put stavili u ruke Mariji moleći svetu krunicu. Posebno se osvrnuo na Ferdinanda Focha, francuskog generala i maršala iz Prvog svjetskog rata, koji je postao vrhovni zapovjednik savezničkih snaga. „Što je veliko u životu jednoga velikoga maršala Focha?“ zapitao se nadbiskup i dodao: „Veliko i presudno je to što je taj veliki heroj vadio iz svoga džepa niz od 50-tak zrnaca, da u šutnji i pažnji srca povede razgovor s nevidljivom voljom Majke.“
Nije zaboravio nadbiskup niti heroje nedavnog Domovinskog rata koji su oko vrata stavili krunicu braneći svoju Domovinu.
Svoju homiliju nadbiskup u miru završio je riječima. „Čestitam da ste započeli ovu pobožnost krunicom. Nemojte misliti da je to za zaostale, da je to za stare, to nije za mene. Ne! To je za svakoga od nas. Hvala vam svima što svojom krunicom podržavate svoje svećenike, što svojom krunicom podržavate svoje obitelji, podržavate svoje nevolje kroz koje prolazite. Neka to bude zavjet današnjeg velikog blagdana, Gospe, Velike, Uznesene.“

Jutarnju svetu misu u 7:00 sati predvodio je vlč. Tomislav Đukez iz Josipovca, a svetu misu u 9:00 sati vlč. Nino Perica, mladomisnik.
I poslijepodne su služene dvije svete mise. U 16:30 sati misu je predvodio vlč. Zdravko Čabrajac iz Beočina u Srijemskoj biskupiji. Završno misno slavlje služio je domaći župnik i upravitelj svetišta vlč. Ivan Đakovac koji je naglasio kako je ponekad vrlo teško u nekoliko riječi odgovoriti na pitanje novinara zašto smo danas došli u ovo Svetište. „Kao da se može objasniti ljubav koju osjećamo prema Majci u par riječi. Ili njena ljubav koju snažno osjećamo kao vjernici. Kao da se može tako lako izreći srce i povjerenje što ga tako snažno osjećamo prema Majci i Njenom moćnom zagovoru. Došli smo ti Majko draga, jer si Majka, jer pokazuješ svoju ljubav prema nama“, naglasio je župnik.

Lijepo i svečano bilo je i na uočnicu Velike Gospe, kada su slavljene tri svete mise. Prvu u 19:00 sati svojim pjevanjem i čitanjem animirali su hodočasnici iz Tovarnika, a svetu misu predvodio je vlč. Dejan Bubalo iz Tordinaca
U 21:00 sat svetu misu predvodio je vlč. Nikola Kurin, župni vikar u Vinkovcima 1, a nakon mise uslijedila je procesija sa svijećama oko cijelog Svetišta.
Posljednju svetu misu na uočnicu u 23:00 sata služio je vlč. Branimir Mađarac iz Nijemaca uz pratnju zbora mladih.

Za Veliku Gospu vjernici iz Ilače pripremali su se devetnicom, a raduje i veliki broj mještana koji se odazvao na uređenje svetišta i pomoć župniku tijekom nekoliko dana uoči Velike Gospe i na sam blagdan.

Leave a Comment

Skip to content