USPJEŠNO ZAVRŠEN 14. TOVARNIČKI JESENSKI FESTIVAL

U organizaciji Općine Tovarnik i Odbora za provedbu i praćenje festivala uspješno je završen još jedan Tovarnički jesenski festival, 14. po redu. Mnoštvo događaja, lijepo vrijeme, ugodna domaćinska atmosfera i  brojna natjecanja privukli su rekordan broj izlagača i posjetitelja.

Festival je započeo 27. rujna kada je održan 2. gospodarski forum na temu “Proizvodnja jaja iz slobodnog uzgoja”. Forum su organizirali Ured za međunarodnu suradnju TINTL i Agro-klaster d.o.o..

Istoga dana održana je i vatrogasna vježba DVD-a Tovarnik i Javne vatrogasne postrojbe Vukovar uz sudjelovanje i drugih gostujućih vatrogasnih društava. U večernjim satima koncert je održao Miroslav Škoro. Za sve sudionike Gospodarskog foruma i vatrogasne vježbe održan je zajednički domjenak u Vili Tovarnik gdje su članice udruge Vrijedne ruke upriličile modnu reviju.

Drugi dan festivala, 28. rujna, održana su natjecanja u kuhanju graha i pekmeza, te za najdužu tikvu i najtežu bundevu, a natjecatelji su osvojili vrlo vrijedne nagrade. Najtežu bundevu od 580 kg ove godine imao je Ivica Ribarić iz Kozarca, koji drži i rekord festivala iz 2017. godine s bundevom od 660 kg. Najdužu tikvu imao je Goran Lazić iz Kikinde čija je tikva oborila rekord festivala s čak 395 cm.

Po prvi puta održan je i sajam traktora i poljoprivrednih strojeva, a kao i svake godine prava atrakcija bio je bik s ražnja kojeg su svi htjeli probati. Posjetiteljima je za ručak bio osiguran i besplatni grah iz kotlića od 250 litara. Svim posjetiteljima u pozdravnim govorima obratili su se načelnica Općine Tovarnik Ruža Veselčić Šijaković i predsjednik Odbora za provedbu festivala Marinko Beljo. Festival je prigodnim riječima otvorio zamjenik župana vukovarsko-srijemskog Josip Dabro.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa koji je vodila Milka Vida nastupali su:  KUD „Matija Gubec“, Ilača, Dida Ivo Vorgić iz Tovarnika, Zavičajna zajednica BH Hrvata Tovarnik, Đuro Đuka Kuveždić, pučki pjesnik, KUD „Zora“ Piškorevci, Bać Roka i did Tunja, KUD „Bosanski prsten“, Dopsin i Hrvatsko kulturno društvo ŠID. Festival je završen odličnim koncertom Hanke Paldum kojemu je prethodio veličanstveni vatromet.

Pokrovitelj festivala bilo je Ministarstvo poljoprivrede. Sponzori su bili: Agro-Tovarnik d.o.o., Zagrebačka županija, Županija Vukovarsko-srijemska, Elektro Čop, Videković d.o.o., Vinkovački vodovod i kanalizacija, Cestorad d.d., Nonij d.o.o., Gradnja Kožul, Ugostiteljski obrt Fontana i Enis d.o.o., a partneri festivala Agro-klaster d.o.o. Vinkovci i Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije.

Pokrovitelji nagrada bili su: Zagrebačka županija, Općine Punat, Gradec, Lovas, Tompojevci, Stari Jankovci, Andrijaševci, Nijemci, Ivankovo, Bogdanovci, Privlaka i Nuštar.

Općina Tovarnik zahvaljuje se svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji 14. tovarničkog jesenskog festivala i na taj način pridonijeli da se dobar glas o uspješno organiziranom festivalu čuje diljem Hrvatske, ali i puno dalje. Preostaje nam samo da se potrudimo da idući, jubilarni 15. festival, bude još bolji.

Leave a Comment

Skip to content