IZ TISKA IZAŠLA KNJIGA O STRADANJU OPĆINE TOVARNIK U DOMOVINSKOM RATU

Sredinom siječnja iz tiska je na čak 432 stranice, izašla dugo pripremana knjiga kojoj je naslov “SVJEDOČIM –  obrana i stradanje Općine Tovarnik u Domovinskom ratu”. Sam naslov dovoljno govori za sebe: to je knjiga koja svjedoči i govori o stradanju, patnjama, mučenju i ubijanju ne srpskog stanovništva u Tovarniku i Ilači u kojima su za vrijeme Domovinskog rata ubijena ili nestala čak 104 stanovnika.  Knjiga se sastoji od šest cjelina: 1. Ususret svjedočanstvima o obrani i stradanju Općine Tovarnik u Domovinskom ratu, 2. Svjedočim, 3. Poginuli, ubijeni i nestali iz Općine Tovarnik, 4. Upisani u knjigu srijemskih mučenika, 5. Suđenje za ratni zločin u Tovarniku, 6. Mjesta sjećanja. Knjigu su priredili i uredili prof.dr.sc. Milica Lukić i Antun Ivanković, a nakladnik je Općina Tovarnik. Knjiga je tiskana u 2.000 primjeraka.

Dana 29. siječnja svečana pretpremijera knjige održana je u do kraja popunjenoj knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Knjigu su predstavili načelnica Općine Ruža Veselčić-Šijaković, koautor Antun Ivanković, Marinko Beljo i dr.sc. Željka Križe iz Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra  Domovinskog rata u Zagrebu. Dr.sc. Željka Križe između ostaloga naglasila je da je čitajući ovu knjigu “bila duboko emotivno potresena”, unatoč činjenici da se zbog prirode posla i ustanove u kojoj radi često susreće sa sličnim sadržajima. Prisutnima su se obratili i Šimun Penava, urednik Hrvatskog Tovarnika za vrijeme progonstva, Ivan Anđelić-doktor i Pero Perić, zapovjednici obrane Vukovara.

Povodom 22. obljetnice pokopa 48. mještana Tovarnika, u petak, 31. siječnja, knjiga je premijerno predstavljena i u Tovarniku, pred tristotinjak mještana i uzvanika. Uz koautora Antuna Ivankovića, načelnicu Ružu Veselčić-Šijaković i Marinka Belju, knjigu je predstavio doc.dr.sc. Dražen Švagelj. Gospodin Švagelj je predstavljajući knjigu naglasio da ona “daje jednu faktografiju, daje istinu o zločinima koji su se ovdje dogodili. Ono što je bitno, ne samo da daje svjedočanstva o zločinima, nego i o zločincima, imenom i prezimenom. Što je bitno da znaju i pamte buduće generacije, kako se to više nikad ne bi ponovilo. Jer, ne smijemo zaboraviti, jedino je istina ta koja omogućava budućnost, jedino istina oslobađa”. Općina Tovarnik zahvaljuje se svima koji su na bilo koji način doprinijeli da ovakva knjiga ugleda svjetlo dana, a posebno: prof. Šimunu Penavi, Ministarstvu hrvatskih branitelja, Policijskoj postaji Vinkovci, Policijskoj postaji Vukovar i Matičnom uredu Tovarnik.

Leave a Comment

Skip to content