ZAVRŠEN “12. TOVARNIČKI JESENSKI FESTIVAL”

U subotu 30. rujna spektakularnim vatrometom i koncertom Colonie završen je “12. tovarnički jesenski festival”. Ovogodišnji festival trajao je dva dana. U petak 29. rujna održan je koncert Sinova ravnice, a sva ostala događanja u subotu. Sve je započelo natjecanjima u kuhanju zelenog graha i pekmeza, a nastavilo se vaganjem i mjerenjem bundeva i tikvi.

Da je Festival postao jedna od značajnijih manifestacija u našoj županiji, govori i činjenica da je bio prijavljen rekordan broj izlagača tradicijskih i poljoprivrednih proizvoda iz cijele Slavonije, te Bosne i Hercegovine i Srbije. Svečano otvorenje upriličeno je u 17:00 sati, a Festival je otvorio župan Vukovarsko-srijemski Božo Galić, uz nazočnost brojnih uzvanika i posjetitelja. Nakon otvorenja uslijedilo je proglašenje pobjednika u pojedinim kategorijama.

U natjecanju za najbolje skuhani pekmez prvo mjesto osvojile su „Ilačanke“, a dobile su 3.000,00 kn. Drugo mjesto podijelili su „Udruga žena Tovarnik“ i OPG Anđelić Zvonko, svaki po 1.500,00 kn.

Prvo mjesto za nabolje skuhani zeleni grah i nagradu od 3.000,00 kn dobio je OPG Miodrag Hinić iz Tovarnika, drugo mjesto osvojio je KUD „Matija Gubec“ iz Ilače (2.000,00 kn), a treće TK „Tovarnik“ (1.000,00 kn).

Najdužu tikvu imao je Vukadinović Đorđe iz Srbije, tikva je bila duga 271 cm (3.000,00 kn). Druga najduža tikva je od Jankov Dušana, također iz Srbije, bila je 269 cm (2.000,00 kn), a treće mjesto s tikovom od 253 cm osvojio je Peić Krunoslav iz Lovasa (1.000,00 kn ).

Najatraktivnije natjecanje je ono za najtežu bundevu. Prvu nagradu u iznosu od 7.000,00 kn za najdužu bundevu osvojio je Ribarić Ivica iz Kozarca s bundevom od čak 660 kg, čime je postavljen rekord Festivala i Hrvatske. Drugo mjesto osvojio je Peić Krunoslav s bundevom od 440 kg (3.000,00 kn), a treće mjesto Tišner Zvonimir iz Nove Subocke s bundevom od 380 kg (1.000,00 kn).

Nakon proglašenja pobjednika uslijedio je i bogat kulturno-umjetnički program gdje su nastupali bać Roka i did Tunja, pučki pjesnik Đuro Kuveždić, održana je modna revija udruge „Vrijedne ruke“, a nastupala su i brojna kulturno-umjetnička drštva. Po prvi puta na Festivalu održana je i likovna kolonija.

Svim posjetiteljima Festivala bio je osiguran besplatan ručak-grah iz kotla od 250 litara, dok je u večernjim satima priređena posebna kulinarska atrakcija – bik s ražnja.

Općina Tovarnik i Odbor za provedbu Festivala zahvaljuju se svim sponzorima, udrugama i svim ostalima koji su pridonijeli da se Festival održi.

Pokrovitelji i sponzori „12 tovarničkog jesenskog festivala „ bili su: Agro-Tovarnik d.o.o., Vinkovački vodovod i kanalizacija, Čazmatrans Vukovar d.o.o., pekara Tovarnik, Osječka pivovara, županija Vukovarsko-srijemska, grad Vukovar, te Općine Stari Jankovci, Tompojevci, Lovas, Nijemci, Ivankovo, Negoslavci, Andrijaševci, Nuštar te prijateljska Općina Punat.

Medijski pokrovitelji: Vinkovačka televizija, Hrvatski radio Vukovar i Glas Slavonije.

Pozdrav svima i vidimo se dogodine na „13. tovarničkom jesenskom festivalu“!

Leave a Comment

Skip to content