Proslava blagdana “Male Gospe” u Ilači na Vodici

„ROĐENJEM BLAŽENE DJEVICE MARIJE ZAPOČINJE NAŠE SPASENJE.“

Blagdan rođenja Blažene Djevice Marije i ove je godine, uz mnoštvo vjernika iz Slavonije i Srijema, proslavljen u Gospinom svetištu u Ilači. Ovo svetište popularno se u narodu zove Vodica, jer je na Marijin zagovor prije 147 godina ovdje potekla voda koja teče još i danas.

Jutarnju svetu misu predvodio je domaći župnik i upravitelj svetišta vlč. Ivan Đakovac, a večernju svetu misu u 18:00 sati velečasni Josip Ivešić, župnik župe Dobrog Pastira ( Đakovo 2 ). Središnje misno slavlje predvodio je prečasni Marko Peulić, župnik župe sv. Nikole Tavelića i dekan županjskog dekanata, inače rodom iz Ilače.

„ Rođenje Blažene Djevice Marije je početak spasenjskog djela kojemu je vrhunac rođenje Isusa Krista. Stoga ovaj blagdan možemo slaviti i kao svečanost života. Jer, Marija je bogomajka, roditeljica i hraniteljica koja je spremna provesti Božji plan spasenja, a koji je i povjeren upravo njoj. To je mogla učiniti samo zbog snažne vjere koju je nosila u sebi“; istaknuo je u propovijedi prečasni Peulić. Također je izrazio veliko zadovoljstvo što je pozvan da predvodi misno slavlje, jer je posebno vezan za ovo svetište u kojem je proveo djetinjstvo i imao Mladu misu prije 34 godine.

Gospino svetište u Ilači tradicionalno prima hodočasnike punih 147 godina. Hodočasnička godina započinje prvom subotom u mjesecu svibnju i nastavlja se kroz cijelo ljeto, a završava prvom subotom u listopadu. Tada vjernici imaju priliku za sv. ispovijed, sv. misu kao i druge marijanske pobožnosti. Vrhunac hodočašća u ovom svetištu je proslava Velike i Male Gospe, kada tisuće hodočasnika hrli na Vodicu donoseći svoje brige i probleme, tražeći pomoć i utjehu, ali i zahvale majci Božjoj.
Jasmin Budinski

Leave a Comment

Skip to content